Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.
Billedserier
Hent Adobe Flash player
I form til livet
Der var fart over feltet på SeniorHøjskolen, da 26 aktive kursister deltog i kurset "I form til livet". Traveture langs Vesterhavet, ved Limfjordens Bakker og Bølger samt i Klosterheden Plantage, hvor der blev kigget efter bæverhytter, dæmninger og fældede træer. Der var også vandmotion, spinning og fysiske øvelser på programmet, så pulsen kom op og musklerne sat på overarbejde. Masser af latter - men også en mere alvorlig snak omkring livsovergange, livskraft og livsmod, når livet udfordrer.

Valgfag 2015


Flemming Nees - FN

Danmarks modernisering, 1929-1989. Fra krise og krig til velstand og fred - på overfladen
Kursus 13 - 19

En tour-de-force gennem 60 års danmarkshistorie. For at sætte besættelsen i perspektiv og for at følge vores egen udvikling, fra landbosamfund til moderne industrination. For at finde ud af, hvad vi stræbte mod, hvad det gav os og hvad vi mistede.

Lise Rokkjær - LR

Fantastiske fortællinger på film
Kursus 23 - 29

Et lille land med tradition for kæmpe fortællinger på film. Sådan tegner Danmark sig på det filmiske verdens kort. Banebrydende allerede i årene omkring filmens fødsel, prisslugende ved internationale konkurrencer og fornyende af genren på verdensplan.
Vi skal se på og diskutere danske film, med afsæt i den klassiske filmkanon og kigge undrende og nysgerrigt ind i den nyeste filmproduktion, hvor fortællingerne aftegner store eksistentielle og væsentlige temaer.
Film indbyder til en følelsesmæssig rutsjetur. Vi lader os forføre, forarge og forfærdes og måske skal vi mellem grin også gyse og fælde en tåre…
Vi skal selvfølgelig i biografen, og se en stor film i fællesskab, så en enkelt bustur medfører en ekstra udgift kr. 50,-


Glæden ved det godt fortalte - Den gode historie og den store fortælling i litteraturens verden
Kursus 9 - 23 - 29

Når vi læser litteratur, anspores vi til en forståelse af den personlige erfaring og den fælles historie. I læsningen føres vi et andet sted hen – og fra dette nye sted, kan vi se os selv udefra og forstå sammenhænge både i det nære, her og nu, men også i et større historisk perspektiv.
Vi går ombord i nogle af de store klassikere, og afsøger de synlige spor, de har afsat i vores nutid. Samtidig kigger vi ind hos nutidige forfattere, undersøger hvad de har på sinde, og hvor de har inspirationen fra.
Gammelt møder nyt….Jeppe Aakjær og Jan Sonnergaard – har de mon et fælles anliggende?
Har spændingsromanerne mon noget dybere at fortælle?
Findes der i den nyere litteratur bud på den store fortælling?
En historie, der kan forklare os for os selv: Hvad laver vi her, hvor kommer vi fra, hvor er vi på vej hen.
Valgfaget rummer en ekskursion til Aakjærs digterhjem i Jenle, bustur medfører en ekstraudgift på kr. 50,-

Bodil Keldorff - BK

Tidens Trend- Strik, hækling og vævning
Kursus 9 - 13

De gamle dyder er igen "in". Med én ret og én vrang maske er det muligt at skabe de flotteste mønstre og udarbejde fine nyttige ting i strik.
Ligeledes med hækling, som er nem at gå til. Store og især små ting kan gøres spændende her.
I vævning arbejdes der på rammevæve, og med enkelte teknikker kan der udarbejdes tørklæder, puder og tasker.


Tryk på stof og papir
Kursus 19 - 27

Lad os blive inspireret af naturen og dér finde mønstre, vi kan overføre til stof og papir.
Med enkle klodser, vi selv fremstiller, sætter vi mønstre sammen til en helhed. Stoffet, vi har trykt på, kan bruges til mange nyttige ting, og papiret til flot indpakning eller til billeder og kort.


Moderne ikoner og collager
Kursus 12B

Tidligere tiders ikoner var ofte små malerier med afbildning af kristne figurer og symboler. Ved moderne ikoner bruger vi visse dele af traditionen, men fører udtrykkene frem til moderne tid. Symbolikken i ikonen bliver mere åben og personlig for fortolkning, da du kan benytte dig af effekter med betydning for netop dig. Dette kunne være gamle smykker, nøgler, mønter, knapper, billeder, sakse, skruer, møtrikker, bolte, bestik osv.
Lav en helt personlig ikon med ting, der betyder noget for dig.

Martin Ravn - MR

Nordisk visetradition
Kursus 9 - 13 - 29

Det hele begyndte med Bellmann med muntre, og undertiden tragiske viser om personer hentet fra det svenske folkeliv i 1700 tallet. Han inspirerer Gunnar Wennerberg, Birger Sjöberg og Evert Taube, norske Erik Bye og Björn Eidsvåg, og her i Danmark er Halfdan Rasmussen John Mogensen og Benny Andersen også en del af den nordiske visetradition..


Musikkens forunderlige verden
Kursus 19 - 27

En indføring i musikkens bestanddele: rytme, melodi og harmoni – om noder og akkorder.  Vi prøver teorierne af i små praktiske øvelser.  Vi lytter til de forskellige musikinstrumenter, og hører dem spille sammen i den store sammenhæng: symfoniorkestret. Desuden et indblik i musikkens historie og forskellige genrer.

Kristian Tikjøb - KT

Spændende bygninger – arkitekturvandringer
Kursus 9 - 13 - 23

Bliv klogere på den arkitektur der omgiver os.  Vi skal se på bygninger fra forskellige perioder, og huse til forskellige formål. Vi kommer omkring 900 års kirkearkitektur, et par hundrede års byarkitektur og byplanlægning. En del af valgfaget foregår ude i arkitekturen, hvor vi skal opleve og analysere. Vi tager på nogle ekskursioner til perler af byggerier i det vestjyske.


Rakubrænding - Østens forunderlige keramik
Kursus 13 - 29

Raku er en mageløs keramisk proces, der som oftest ender med meget smukke resultater. Først former du dine emner i ler. Det kan være skåle, fade, vaser, krukker, relief og skulptur. Så følger tørring, forglødning, og arbejde med glasur. Herefter er det ren magi!  - Udendørs forglødes dine emner på ny, og siden reduceres de under savsmuld. Det giver ild og røg, men kort tid efter kan du fiske dit emne ud af bålet, og nyde dets overraskende skønhed. Et valgfag for såvel øvede som uøvede.


Kirker og kirkekunst
Kursus 29

Bliv klogere på kirkens kunst og arkitektur. Vi skal se på lokale kirker fra den romanske periode til i dag. De vestjyske stenkvadre-kirker er nogle af landets ældste og er meget ofte udsmykket med spændende romanske stenhuggerarbejder, som vi også vil fokusere på. I valgfaget vil der være 3 ekskursioner til udvalgte kirker - repræsenterende 900 års kirkebyggeri og -udsmykning.
Busture ud af huset medfører en ekstraudgift på kr. 50,-

Julietta P. Jensen - JJ

Vandreture ved hav og fjord - over stok og sten 4-6 km  
Kursus 9, 13, 27, 29

Vind i håret, skumsprøjt og pulsen op – ud og mærke årstidens vind og vejr.
5 raske ture ved hav og fjord, åbne vidder, bakker, bølger og skovens dybe stille ro. Unikke landskaber, naturoplevelser og naturglæde - godt for krop og sjæl. Turene krydres med fortællinger fra egnen – om folk, flora og fauna. Busture ud til vandreturenes startsted medfører en ekstraudgift på kr. 50,-/bustur.


Historien i landskabet - Vestkysten og Limfjordslandet i ord og ekskursioner
Kursus 13 - 27

Tre temaer og 3 ture ud af huset. Temaerne har fokus på de evigt skiftende tider og forandringer i landskabet. Den ene ekskursion går til Vesterhavet og strandingsmuseet i Thorsminde, hvor det drejer sig om kysttilbagetrækning, kystbeskyttelse, strandinger og skibsforlis. En anden ekskursion går til Geddal strandenge, her er temaet landvinding kontra naturgenopretning. Den sidste ekskursion går til Flynder sø med fokus på dødishuller, her kan du se og opleve tydelige geologiske spor efter sidste istid. 3 meget forskellige ekskursioner med unikke landskaber, og en fantastisk natur.  På alle ekskursionerne er der mindre traveture på 2-3 km. Busture på valgfaget medfører kr. 50,-/bustur.                    


Natursafari – ud på tur med Naturvejlederen  
Kursus 9

Dynamik og dansk natur – tag med ud på tur i vidunderlige Vestjylland, krydret med fortællinger om årstidens små og store mirakler – fra det mindste kryb og kravl, til det rene pip, bævere, ulve og kronhjorte.
Busture på valgfaget medfører en ekstraudgift på kr. 50,-/bustur.    


Svampejagt, skovkomfurer og sanselige smagsoplevelser
Kursus 23

Et svampekursus, hvor du lærer en håndfuld gode og sikre spisesvampe at kende. Vi tager på svampejagt i skoven, hvor vi indsamler svampe, som vi tilbereder enkelt og lækkert. 3 Busture ud til svampestederne medfører en ekstraudgift på kr. 50,-/bustur.

Ny Lærer - NL

National identitet – Danmark og Dansken gennem 1000 år
Kursus 19 - 27 - 29

Hvordan opfattede man det danske og Danmark i samtiden og hvordan blev de tidligere perioder af vores historie og dens mennesker brugt af eftertiden? Og hvordan opfattes det i dag? Det danske og Danmark.
Valgfaget er en kronologisk gennemgang af 1000 års danmarkshistorie med udvalgte dyk ned i de forskellige perioders selvforståelse i forhold til national identitet, hvis man da overhovedet kan tale om en form for national identitet før vi når op i 1800 – tallet. Men det kan vi jo også diskutere. Lige som vi også kan diskutere, hvad en national identitet betyder i dag, når vi hele tiden taler om globalisering.


Kulturekspeditioner i Nordvestjylland
Kursus 19

Få indblik i det vestjyske underdrev med lokalkendt guide gennem foredrag og ekskursioner. Fra de største katastrofer til de smukkeste landskaber - fra de milde bakker til det frådende Vesterhav.
Busture ud af huset medfører en ekstra udgift på kr. 50,-/bustur.

Hans Morten - HM

Akryl
Kursus 2B - 9 - 23

Akryl-farver er kraftige farver med mange muligheder. På kurset afprøver vi nogle af dem. Vi ser på de grundlæggende ting ved billedopbygning: komposition, rytme, farver mm., og ud fra det gennemarbejder vi vore malerier. Tag gerne billeder med fra fotoalbummet, der kan inspirere dig, f.x. fra en rejse du har været på.


Akvarel
Kursus 19

Akvareller er lyse og lette billeder ofte med skitsens karakter. Vi prøver forskellige teknikker, hvoraf nogle egner sig bedst til det hurtige, umiddelbare udtryk, andre til de mere gennemarbejdede billeder. Undervejs taler vi om grundbegreberne mht. farve og komposition. Tag gerne enkle fotos med. Det kan være, de kan bruges som forlæg

Erling Lindgren - EL

Kirkemusikkens fyrtårne
Kursus 29

Noget af det største og smukkeste musik er skrevet til kirkerummet. Tænk blot på rekvierne, messerne, oratorierne og passionerne – og i mindre målestok orgelmusikken, korværkerne og salmerne. Vi vil se på højdepunkterne indenfor disse genrer. Én af lektionerne vil forme sig som en orgelkoncert i Lemvig kirke.
Der må påregnes en ekstra udgift på 50 kr./bustur

Poul Anker Møller - PM

Psykologi -levet liv
Kursus 23

Psykologien har flere bud på, hvad der har betydning for det liv, vi lever nu. Hvad ved vi om det, der er medfødt (arv) eller om opdragelsens påvirkninger; hvilken betydning har arven fra forældre, skole og øvrige omgivelser. Hvilken betydning har kriser og traumer og hvad skal der til for at være lykkelig.

Svend Burchardt - SB

På sangens vinger
Kursus 23

Med højskolesangbogen som udgangspunkt vil vi i ord og billeder gennemgå nogle af vore gamle og nyere danske sange og salmer. Ved at have kendskab til digterne og komponisterne får vi også en bedre forståelse for sangenes indhold og betydning. Vi vil synge meget og derigennem føle glæde ved fællesskabet.

Ole Due - OD

Danmark under besættelsen.
Kursus 27

Danmark i 30-erne som nabo til Tyskland
Aprildagene 1940 – herunder Det tyske Mindretals forhold og grænsespørgsmålet
De politiske partier og deres reaktion på besættelsen
Danmark og danskerne under besættelsen:
- Vareknapheden og brunkulseventyret
- De østfrontfrivillige
- Tysklandsarbejderne
- Den sorte børs
- Den politiløse tid
- Skæbner fra modstandskampen
- Skæbner blandt tyske flygtninge
- Kapløbet om Danmark. Hvem vil komme først: Englænderne eller russerne?
- Bornholm, krigens sidste slagmark
- Befrielsen og retsopgøret
- Levevilkår efter befrielsen


Den kolde krig – hvor tæt var vi på ragnarok?
kursus 27

Fra jerntæppetalen til Sovjetunionens sammenbrud
Atomtruslen og frygten for ragnarok
Truslen mod Danmark
Cubakrisen
Krisen i 1983, da verden var på kanten af atomkrig
Berlin som frontlinje under Den kolde Krig
- Luftbroen
- Berlinmuren august 1961
- Skæbner fra et liv i DDR under Stasis overvågning – herunder flugtforsøg.
- Murens fald i november 1989

Lasse Ebbensgaard - LE

Tro, eksistens og verdensbilledet.
Kursus 9

Vores nok kendteste kunstner Asger Jorn skriver et sted, at religion og verdensbilledet hænger sammen: Enhver religion er troen på et bestemt verdensbillede. Hvem vil tro på det præsten siger, hvis vi har en klar fornemmelse af, at præsten ikke selv tror på det? Det er et stort arbejde at gøre myterne forståelige for lægfolk.
Kurset vil derfor beskæftige sin med den kristne tro og vores verdensbillede. Vi skal ud i universet til det største og ind i vore celler til det mindste og herved få et billede af livets og menneskets oprindelse. Det vil blive gjort spændende og let forståeligt for alle.
Den moderne naturvidenskab har rod i kristendommen. Og måske er det også kristendommen der kan medvirke til, at de mange nye teknologiske muligheder ikke kommer på vildspor. Således påpeger Niels Henrik Arndt, at der i kirken og kristendommen findes et for tiden måske overset og derfor uudnyttet – forråd af ånd. I hvert fald er der brug for et globalt gearskifte (Lene Andersen).”

Knud Sørensens - KS

Vandreture i Nordvestjylland - over stok og sten, 4-6 km
Kursus 19 - 23

En ikke uvæsentlig del af Danmarks kyst smyger sig langs Limfjordens krumninger og Vesterhavets dramatiske lerskrænter ved Bovbjerg og viser sig gang på gang i et smukt samspil mellem morænelandskabet, fjorden og havet -og i dette landskab skal vi ud at vandre.
Busture ud til vandreturenes startsted medfører en ekstraudgift på kr. 50,-/bustur.
Seniorhøjskolen Nørre Nissum  |   Degneparken 22, Nørre Nissum  |   7620  Lemvig  |   97 89 10 11  |   kontor@seniorhoejskolen.dk