Valgfag - kursus 12

SØNDERJYLLANDS HISTORIE OG GENFORENINGEN

Her i 100 året for genforeningen er det naturligt, at vi beskæftiger os med dette store problem.
Med udgangspunkt i Preussens anneksion af Sønderjylland, deres hårdhændede fortyskningspolitik og 1. verdenskrigs forløb, sætter vi fokus på landsdelen. Vi vil søge at trække de store linjer op og se, hvad det betød for den enkelte sønderjyde.
Med Tysklands nederlag viste sig muligheden for en genforening af den nordlige del af Sønderjylland med Danmark, men inden det kom så vidt, måtte man gennem en lang og vanskelig proces, både i Danmark og Sønderjylland.
Vi slutter valgfaget med at følge udviklingen i Sønderjylland, ikke mindst i mellemkrigsårene og udviklingen i de to nationale mindretal.
Ekskursionsudgift max 100 kr.

v/Asger Gyldenkærne, AG

FIND DIN STEMME

Vi bruger alle sammen stemmen i hverdagen, men mange af os har slet ikke føling med, hvordan vi bruger den hensigtsmæssigt. Det mærkes, når vi taler, men måske tydeligst, når vi synger: Så føler vi os sårbare og vil hellere undlade at udforske den udtryksmulighed end risikere at blive udstillet på usikkerhed eller manglende formåen.
Men sangstemmen kan være en sund og god ventil for et langt større følelsesregister end talestemmen. Og arbejdet med at udforske den og lære den at kende kan hjælpe med at stimulere den indre sans for, hvad vi indeholder af følelser og fornemmelser og lade dem komme til udtryk på en sund måde.
Arbejdet med stemmen indebærer også en hel del åndedrætsøvelser, og udover at støtte din stemme kan et sundt og dybt åndedræt også være med til at stimulere dine egne, mentale processer og medvirke til en generel afspænding af krop og sind. Giv ikke op - giv lyd!
Ekskursionsudgift max 100 kr.

v/Sisse Skovbakke, SS

MED FOLKEHOLD OG FOLKEVOGN

Husker du smagen af Richs kaffe, lugten fra tørv og løbesod, eller husker du tiden, hvor mor fik fryser, og far fik folkevogn?
Det vestjyske samfund i by, på land og ved vand har gennemgået en kolossal forandring de sidste hundrede år. Vi skal på en nostalgisk tidsrejse hos lokale virksomheder, på egnens museer og møde lokale ildsjæle, der sammen med os skal finde ind til kernen af, om alting nu også var bedre i gamle dage.

Ekskursionsudgift max 250 kr.

v/Jens Hedevang, JH

ILLUSTRATION AF HØJSKOLESANGBOGEN

Kender du til, at en bestemt sang fremkalder helt tydelige billeder og stemninger inden i dig?
I dette valgfag skal vi have billederne ned på papir, for vi skal illustrere vores yndlingssange fra højskolesangbogen.
Vi skal arbejde med at finde ind til sangens stemning og budskab, finde 'billeder' i teksten, indsnævre motivet og ikke mindst at tegne flotte, sjove og stemningsfulde illustrationer.
Du behøver ikke at være en erfaren tegner for at deltage, du skal blot have lyst til at tegne med. En enkel tændstikmand kan med de rette greb blive til en fantastisk illustration. I faget lærer du forskellige grafiske tricks til at lave gode illustrationer. Efter kurset vil du helt sikkert være i stand til illustrere sangen til dit
barnebarns konfirmation eller din kones 70-års fødselsdag.
Vi arbejder på papir med blyanter, flydende tusch, farveblyanter og kridt, så husk passende arbejdstøj.
Materialeudgift max 250 kr.

v/ Tine Lind, TL

UD I DET VESTJYSKE FUGLEPARADIS

Nu er der virkelig gang i den vestjyske natur. Store fugleflokke raster for at tanke op til den lange tur mod ynglepladserne i nord. Standfuglene konkurrerer om de mest tiltrækkende biotoper, og fuglesangen nærmer sig det larmende. Alt dette skal vi ud og opleve gennem ekskursioner til nogle af Danmarks bedste fuglelokaliteter. Vi vil fokusere på fuglestemmer, feltkendetegn og de fantastiske fortællinger, der knytter an til de enkelte fugle. Egen kikkert er ikke nødvendig, men medbring den endelig, hvis du har. SeniorHøjskolen har et mindre udvalg til låns.
Medbring fornuftig beklædning og fodtøj, så du er rustet til alt slags vejr.
Ekskursioner: Geddal Strandenge, Harboøre og Agger Tange. Veststadil fjord og Klosterheden. Ekskursionsudgift 250 kr.

v/Kristian Tikjøb, KT

LAV FEDE FILM MED DIN TELEFON

Dine børnebørn er sikkert det første, der dukker op, når du tænder din telefon. Og din fotorulle er proppet med gyldne billeder og videoklip fra din sommerferie eller din seneste udlandsrejse. Det er mindeværdige øjeblikke, som bare ikke er blevet til en rigtig film, som andre også kan få glæde af at se! Det kan du
lære på dette valgfag. Du lærer du at sætte dine videooptagelser sammen til rigtige film, og du lærer, hvordan du optager video med din smartphone eller tablet. Du lærer også, hvordan du indtaler, tekster og lægger musik på dine film. Du får praktisk erfaring i, hvordan du fremover skal lave seværdige videofilm.
Dette kursus er for alle, som har en iPhone/iPad eller en Android smartphone og gerne vil lære at optage gode videoer eller redigere tidligere optagelser sammen til gode minder.
Ingen erfaring nødvendig. Alle kan være med, hvis de har en smartphone eller en tablet.
OBS: Medbring selv en smartphone eller tablet. Vi har ekstraudstyr, som du kan låne på kurset, fx stativer, mikrofoner og lys.
Ekskursionsudgift max 100 kr.

v/Henrik Fink Isaksen, HI

LITTERATUR & EKSISTENS

Velkommen til et litterært valgfag om dilemmaer og valg, mening og håb. Med udgangspunkt i ny nordisk litteratur sætter vi fokus på menneskelivet og en række eksistentielle spørgsmål om glæde og sorg, værdighed og mening, skam og kærlighed.
Vi tager Skandinavien rundt med læsebrillerne på og tager udgangspunkt i danske Kathrine Marie Guldagers "Et rigtigt liv". Herfra drager vi nordpå til norske Vigdis Hjorth, Per Petterson og Linn Ullmann, videre til islandske Jón Kalman Stefánsson og Nordisk Råds litteraturprismodtager i 2018 Audur Ava Ólafsdóttir og tilbage til Danmark igen til Ida Jessen og Helle Helle.
Ord skaber, hvad de nævner, og hvad gør ordene ved os?
Ekskursionsudgift max 100 kr.

v/ Marianne Gyldenkærne, MG

MENTAL TRIVSEL

Med teorier om systemisk relations-psykologi på den ene side og kursisternes livsklogskab på den anden vil vi i fællesskab bruge dette forløb til at blive klogere på os selv og de historier, der har gjort os til dem, vi er. En lang række personlige livstemaer er faktisk fælles for os alle og hører til bestemte faser i livet.
Vi vil blive klogere på os selv ved at fortælle om egne historier og ved at lytte til andres.
Forløbet her vil være en vekselvirkning mellem oplæg om teori og praksis, fælles refleksioner og erfaringsopsamling, fra Kierkegaard, Gergen og Brinkmann til deltagernes egne historier.
Ekskursionsudgift max 100 kr.

v/Gitte Bitsch, GB

Kurser på Seniorhøjskolen
1 maj 2024
14 | 01.05 - 07.05.24 | 5.450 KR | 1 uge
8 maj 2024
15A | 08.05 - 14.05.24 | 5.350 KR | 1 uge
8 maj 2024
15B | 08.05 - 14.05.24 | 5.350 KR | 1 uge
Se alle kurser