Valgfag - kursus 5

LITTERATURVÆRKSTED

Hvad fortæller litteraturen om den tid, den er skrevet i?

Valgfaget Litteraturværksted veksler mellem oplæg, læsning, analyse og tekstarbejde i fællesskab.
Vi skal arbejde med forskellige litterære perioder fra 1850 til 2019. Guldalder og romantik, Det moderne og det folkelige gennembrud, men også helt nyeste tid.

Der indgår to ekskursioner: En hel dag til Kunst- og Kulturcentret Tuskær og en tur til Struer Museum.
Ekskursionsudgift 150 kr.

v/Lise Rokkjær, LR

DE KA’ IKKE SLÅ OS IHJEL - FOLKEMUSIK I DET 21. ÅRHUNDREDE

Dette valgfag handler om folkemusikken i det 21. århundrede og om dens levedygtighed.

Folkemusikken er en mangfoldig genre, der låner fra samtlige kontinenter, hvoraf vi primært vil fokusere på Europa, Asien, Afrika og Latinamerika. Vi starter med spillemandsmusikken, som vi traditionelt kender den, og arbejder os op i tid og ud i de fire verdenshjørner, mens vi undersøger, hvorfor den lyder, som den gør, hvilke genrer den låner af, og hvad den kan være blevet brugt til gennem tiderne.
Udover de sædvanlige instrumenter, som vi kender fra dansk spillemandsmusik, findes der et væld af andre instrumenter bygget af materialer, der var mere let tilgængelige i andre verdensdele, og som har bidraget til at gøre lyden af netop denne type folkemusik enestående.
Vi undersøger også, hvordan det virker, når musikere fra flere egne af verden begynder at inspirere og låne af hinanden. Meget af musikken får foden til at vippe, andet er til at synge med på, mens endnu flere udfordrer vores rytmiske sans og giver folkedanserne grå hår i hovedet. Du vil blive udfordret af mange
forskellige stilarter med forskellig oprindelse, og din musikalske horisont vil være udvidet, inden du rejser hjem.

Ekskursionsudgift max 100 kr.

v/Sisse Skovbakke, SS

MED FOLKEHOLD OG FOLKEVOGN

Husker du smagen af Richs kaffe, lugten fra tørv og løbesod, eller husker du tiden, hvor mor fik fryser, og far fik folkevogn?
Det vestjyske samfund i by, på land og ved vand har gennemgået en kolossal forandring de sidste hundrede år. Vi skal på en nostalgisk tidsrejse hos lokale virksomheder, på egnens museer og møde lokale ildsjæle, der sammen med os skal finde ind til kernen af, om alting nu også var bedre i gamle dage.

Ekskursionsudgift max 250 kr.

v/Jens Hedevang, JH

MALERI VED JÆVNDØGN

Blegt og poetisk. Sådan er det danske lys store dele af året.
I dette kombinerede male- og udefag skal vi undersøge og male det danske lys, som det er lige før forårsjævndøgn. Vi skal på tur og tage billeder af lyset (med vores telefoner eller andre simple kameraer). Billederne bliver forlæg for vores malerier, og du vælger selv, om du vil male med akvarel eller akryl.
Sammen skal vi tale om farver og stemninger i lyset og også se på andres fortolkninger af det danske lys bl.a. hos kunstnere som Oluf Høst og Ulrik Møller.
Du er meget velkommen både som helt nybegynder og som erfaren, blot du har lyst til at male og komme på små ture udendørs.
Du skal medbringe tøj, som kan tåle en klat maling, samt varm påklædning til turene.
Materiale- og ekskursionsudgift max 250 kr.

v/ Tine Lind, TL

VINTERVANDRINGER OVER STOK OG STEN, 4-8 KM

Vind i håret, skumsprøjt og pulsen op. Ud og mærke årstidens vind og vejr. 5 raske vandreture ved hav og fjord, åbne vidder, bakker og bølger, og i skovens dybe stille ro. Unikke landskaber, naturoplevelser
og naturglæde, det er godt for krop og sind. En buket af forrygende landskaber og natur, fyldt med forunderlige og fantastiske fortællinger fra den vestjyske natur. Vi går uanset vejr og vind, så tag praktisk tøj og vandresko med.
4 busture ud til vandreturenes startsted medfører en ekstra udgift til bus på i alt 250 kr.

v/Julietta P. Jensen, JJ

SØNDERJYLLANDS HISTORIE OG GENFORENINGEN

Her i 100 året for genforeningen er det naturligt, at vi beskæftiger os med dette store problem.
Med udgangspunkt i Preussens anneksion af Sønderjylland, deres hårdhændede fortyskningspolitik og 1. verdenskrigs forløb, sætter vi fokus på landsdelen. Vi vil søge at trække de store linjer op og se, hvad det betød for den enkelte sønderjyde.
Med Tysklands nederlag viste sig muligheden for en genforening af den nordlige del af Sønderjylland med Danmark, men inden det kom så vidt, måtte man gennem en lang og vanskelig proces, både i Danmark og Sønderjylland.
Vi slutter valgfaget med at følge udviklingen i Sønderjylland, ikke mindst i mellemkrigsårene og udviklingen i de to nationale mindretal.
Ekskursionsudgift max 100 kr.

v/Asger Gyldenkærne, AG

LITTERATUR & EKSISTENS

Velkommen til et litterært valgfag om dilemmaer og valg, mening og håb. Med udgangspunkt i ny nordisk litteratur sætter vi fokus på menneskelivet og en række eksistentielle spørgsmål om glæde og sorg, værdighed og mening, skam og kærlighed.
Vi tager Skandinavien rundt med læsebrillerne på og tager udgangspunkt i danske Kathrine Marie Guldagers "Et rigtigt liv". Herfra drager vi nordpå til norske Vigdis Hjorth, Per Petterson og Linn Ullmann, videre til islandske Jón Kalman Stefánsson og Nordisk Råds litteraturprismodtager i 2018 Audur Ava Ólafsdóttir og tilbage til Danmark igen til Ida Jessen og Helle Helle.
Ord skaber, hvad de nævner, og hvad gør ordene ved os?
Ekskursionsudgift max 100 kr.

v/ Marianne Gyldenkærne, MG

PAPIRKLIP OG TEGNING

På dette værksted skal vi først og fremmest arbejde med papirklip.
Da jeg var barn i tresserne, var jeg med mine forældre i Polen. Mine forældre købte mange af de smukke papirklip, der den gang blev lavet og solgt overalt i Polen. Da vi kom hjem, gik jeg selv i gang med at lave foldeklip af dansende traner, trolde og frodige kvinder.
Senere så man kinesernes fine, grafiske papirklip. Og det at arbejde med papirklip blev i de år en stor trend.
Maleren Matisse og forfatteren og billedkunstneren William Heinesen har begge brugt papiret at udtrykke sig med. Matisse meget dekorativt og Heinesen stærkt fortællende. Begge store inspirationskilder.
På dette kursus kan man klippe eller skære direkte i papiret, eller man kan tegne sit motiv først, så man er på mere sikker grund. Vi vil arbejde med sort og hvidt papir og med papir, som vi selv indfarver.
Materiale- og ekskursionsudgift max 250 kr.

v/Gitte Klokker, GK

Kurser på Seniorhøjskolen
1 maj 2024
14 | 01.05 - 07.05.24 | 5.450 KR | 1 uge
8 maj 2024
15A | 08.05 - 14.05.24 | 5.350 KR | 1 uge
8 maj 2024
15B | 08.05 - 14.05.24 | 5.350 KR | 1 uge
Se alle kurser