Valgfag 2025 - Litteratur & Filosofi
LITTERATUR & FILOSOFI
FARLIGE FORBINDELSER - FEMINISTER, FYSIKERE OG FILOSOFFER
Kursus 5 - 22
På dette kursus skal vi diskutere forbindelserne, som i nyere tid er opstået mellem feminisme, fysik og filosofi med udgangspunkt i tænkere som Donna Haraway, Karen Barad og Isabelle Stengers. Vi vil stifte bekendtskab nye idéer om hvordan feminisme, fysik og filosofi ikke nødvendigvis kan, skal og bør opfattes som adskilte discipliner, som ikke har noget at tilbyde hinanden.
v/Kathrine Liedtke Thorndahl
HVAD GØR ET MENNESKE? KUNSTIG INTELLIGENS TIL DEBAT
Kursus 39
Når man færdes på internettet, bliver man ikke så sjældent bedt om at bekræfte, at man er et menneske og ikke en robot eller algoritme. Ét eneste klik er dog som oftest nok til at overbevise systemet om, at man er et menneske, og derfor kan man nemt komme i tvivl om, om den kunstige intelligens nu også er så intelligent, som den påstås at være. Dette valgfag belyser forholdet mellem menneske og teknologi og sætter den kunstige intelligens og mulige konsekvenser til debat.
v/Kathrine Liedtke Thorndahl
LITTERATUR & LANDSKAB
Kursus 22
Et litteraturkursus med masser af frisk luft! Her læser og lytter vi til skønne tekster om udendørslivet, fra klassikere som Henry David Thoreaus Walden og Knut Hamsuns Pan til moderne vandreskildringer som Cheryl Strayeds Wild og Tomas Espedals Gå. Vi tager selvfølgelig også på en række gode vandreture (4-5 km.) i Nørre Nissum, Vesterhavet og Klosterheden, hvor vi kombinerer gang med tankegang og poesi. Betaling på valgfaget er 200 kr.
v/Maja Lucas
LÆSNING FORBUDT! BAGOM BANDLYSTE BØGER
Kursus 14 - 29 - 33
Magthavere har historisk set ofte forsøgt at forbyde bøger, som de har opfattet som samfundsundergravende. På trods af at sådanne forbud sjældent har haft den ønskede effekt, snarere tværtimod, ses der også i dag forsøg på at begrænse udbredelsen af visse værker og det endda i lande, vi ellers betragter som moderne. På dette valgfag vil vi se nærmere på bøger, som udsættes for censur og forbud og drøfte de bagvedliggende mekanismer og forklaringer, som bruges både for og imod sådanne begrænsninger.
v/Kathrine Liedtke Thorndahl
SOL OG REGN, SNE OG BLÆST I DANSK LITTERATUR
Kursus 5
Valgfaget giver eksempler på, hvordan danske forfattere de seneste 200 år har skrevet om vejret i blandt andet digte, noveller, erindringer og romaner. Tekster af ældre forfattere som H.C. Andersen, Johannes V. Jensen og Thøger Larsen indgår i kurset, og nyere forfattere som Søren Ulrik Thomsen, Lone Hørslev og Josefine Klougart tages også op. Vi synger os gennem en del af teksterne, og de øvrige er så korte, at de kan læses på stedet. Værker fra billedkunst og musik inddrages til supplerende belysning af teksterne.
v/Peter J.O. Rasmussen