Valgfag - Kursus 30

VANDRETURE I VIDUNDERLIGE VESTJYLLAND 4-6 KM

Vind i håret, skumsprøjt og pulsen op.

Ud og mærke årstidens vind og vejr. 5 raske vandreture ved hav og fjord, i store åbne vidder, bakker, bølger og i skovens dybe stille ro. Unikke landskaber og forunderlige naturoplevelser, naturglæde. Det er godt for krop og sjæl. Turene krydres med fortællinger fra egnen, om folk, flora og fauna. Vi går uanset vejr og vind, så medbring praktisk og godt udetøj og sko.

v/ Julietta P. Jensen, JJ

MENTAL SUNDHED HELE LIVET

Med teorier om systemisk relations-psykologi på den ene side og kursisternes livsklogskab på den anden, vil vi i fællesskab bruge dette forløb til at blive klogere på os selv og de historier, der har gjort os til dem, vi er. En lang række ”personlige” livstemaer, er faktisk fælles for os alle og hører til bestemte faser i livet. Vi vil blive klogere på os selv ved at fortælle om egne historier og ved at lytte til andres. Forløbet her vil være en vekselvirkning mellem oplæg om teori og praksis, fælles refleksioner og erfaringsopsamling, fra Kierkegaard, Gergen og Brinkman til deltagernes egne historier.

v/ Gitte Bitsch, GB

ETIK & RELIGION

Vi mennesker er de eneste væsener, der ikke har noget instinkt for, hvad der er rigtigt og forkert at gøre. Vi er nødt til selv at vælge vores etik og diskutere os frem til godt og ondt. Så det vil vi gøre sammen og drøfte nogle af samfundets velkendte og ”store” dilemmaer som fx:

Skal vi sige ja eller nej til organdonation eller aktiv dødshjælp?

Bør patienter med livsstilssygdomme selv betale for deres behandling?

Hvor langt skal vores ’næstekærlighed’ række ud i verden?

Men vi vil også komme ind på hverdagens ”mindre” dilemmaer som fx:

Må jeg fortælle ”hvide” løgne?

Skulle vi spise mindre kød – måske helt droppe det?

Er jeg (mest) til for mine nærmestes skyld – eller for min egen?

Meningen med vores timer er ikke at sætte gemytterne i kog (selv om vi jo alle har en holdning til disse ting). Men vi vil stille spørgsmålene så åbent og fordomsfrit som muligt og undersøge argumenter fra flere sider.

Undervejs vil vi inddrage tanker fra forskellige etiske ’retninger’ så som pligt-etik, nytte-etik og dyds-etik. Og med dem i rygsækken vil vi diskutere udvalgte cases, filmklip og fiktive historier – ikke for at blive enige om et færdigt svar (for det bliver vi næppe!), men for at blive mere afklaret i de debatter, der omgiver os. Dem gør vi os nok tanker om, men får dem måske sjældent selv formuleret.

v/ Jesper Kallesøe, JK

DEN KOLDE KRIG

Valgfaget bliver delt op i delemner med følgende overskrifter:

  • Fra jerntæppetale 1946 til Sovjetunionens opløsning 1991 
  • Atomtruslen og frygten for ragnarok 
  • Truslen mod Danmark. Var Danmark forberedt på en evt. atomkrig? 
  • Begivenheder, som bragte verden tæt på afgrunden:
    • Cubakrisen i okt. 1962 
    • Efteråret 1983 
    • Berlin som frontlinje under Den kolde Krig: 
    • Blokaden af Berling og luftbroen 1948-49 
    • Berlins deling 1961-1989 
    • Tiden op til murens fald i november 1989 
    • Livet i DDR under overvågning af STASI 

v/ Ole Due, OD

Raku: Keramik i røg og damp

I dette valgfag dykker du ned i østens forunderlige keramik. Processen er i starten klassisk lerarbejde, med formgivning og brænding. Rakuprocessen begynder først, når du lægger glasur på dine brændte emner, og efterfølgende går i gang med den helt specielle brændingsteknik. Modsat andre keramiske glasurbrændinger, er processen hurtig. Emnet varmes op til glasurens smeltepunkt, hvorefter emnet reduceres under savsmuld. Det giver ild og røg - men kort tid efter kan du fiske dit emne ud af bålet og  nyde dets overraskende skønhed. Raku er kendetegnet ved at glasuren under reduktionen får en ekstra  blank og skinnende effekt, samt at der opstår smukke krakelerings mønstre. Et valgfag for såvel øvede som uøvede. Vi sørger for, at der er de materialer og redskaber, vi skal bruge.

v/ Kristian Tikjøb, KT

KERNELÆDER

I boligmontager ser vi for tiden, hvordan naturmaterialer har stor plads i boligen. Det er fx skind, pels, træ og læder. Her vil vi arbejde i kernelæder i naturfarve, og vi vil også prøve at indfarve læderet med narvsværte. Vi laver ikke kun boligting som æsker og krukker, men også brugsting som bælter, punge, etuier og små tasker. Vi sørger for, at der er de materialer og redskaber, vi skal bruge.

v/ Bodil Keldorff, BK

STEMMEVÆRKSTEDET FIND DIN STEMME OG BRUG DEN

Har du blidt dig selv ind, at din stemme ikke egner sig til fællessang? Eller tror du, at den kun kan lyde på én måde, nemlig den som du plejer at høre? Dette valgfag sætter fokus på stemmen og tilbyder en støttende og legende tilgang til sang og tale, så vi ikke bliver ”uhørlige”, når stemmen får rynker. Vi træner åndedrættet og stemmen som indgang til personlig udtrykskraft, afprøver en mængde forskellige måder at bruge stemmen på og udvider vores repertoire med hensyn til stemmeklang og pondus. Du får nye øvelser, der vil styrke til din vejrtrækning og løfte din stemme, og i tilgift kan du slippe af med nogle af de vaner, som forhindrer din stemme i at klinge frit. Det vil styrke din muskulatur, øge blodgennemstrømningen og stimulere dit nervesystem, og du vil opdage, hvor godt tilpas du bliver af at bruge stemmen kreativt og give den god plads. Vi arbejder i en tryg og fredelig atmosfære, hvor vi tør eksperimentere lidt, lege med stemmens muligheder og overraske os selv med flot klang og en talestemme, der bliver lyttet til!

v/ Sisse Skovbakke, SS

KIRKEN DEN ER ET GAMMELT HUS:
Kirkens arkitektur og kunst

Bliv klogere på kirkens kunst og arkitektur. Vi skal se på kirker fra den romanske periode til i dag og dermed se eksempler på næsten 1000 års stilhistorie. De vestjyske stenkvadre kirker er nogle af landets ældste og ofte udsmykket med spændende romanske stenhuggerarbejder. Eksempler på spændende kirkekunst vil også præge valgfaget. Alt belyst gennem foredrag og ekskursioner til udvalgte lokale kirker.

v/ Kristian Tikjøb, KT

Kurser på Seniorhøjskolen
1 maj 2024
14 | 01.05 - 07.05.24 | 5.450 KR | 1 uge
8 maj 2024
15A | 08.05 - 14.05.24 | 5.350 KR | 1 uge
8 maj 2024
15B | 08.05 - 14.05.24 | 5.350 KR | 1 uge
Se alle kurser